Praktijkvoorbeelden heropening winkelstraat

Vele steden en gemeenten hebben een actieplan klaar voor de heropening van de winkels op maandag 11 mei.

Studiebureau Locatus onderzocht de capaciteit voor het aantal passanten in Belgische winkelstraten en deze blijkt in de meeste gevallen voldoende. Lees het volledige blog.

Antwerpen

Antwerpen vraagt klanten via signalisatie in winkelstraten zoveel mogelijk rechts te houden, zodat mensen elkaar zo weinig mogelijk kruisen. De regeling zal ingevoerd worden in kleine winkelstraten, maar ook op de Meir, één van de drukste winkelstraten van het land. De stad deelt ook stickers uit die winkels op straat kunnen aanbrengen, zodat klanten zien welke afstand ze moeten respecteren. Verder bekijkt de stad de mogelijkheid om extra toiletcabines te laten plaatsen.

> volledig artikel op Gondola

Herentals

Om te vermijden dat vanaf komende maandag wachtrijen op de stoep voor bepaalde winkels voorbijgangers hinderen, neemt de stad Herentals een drastische beslissing. “We maken van het kernwinkelgebied (Zandstraat, ­Bovenrij, Grote Markt en Hofkwartier, red.) verkeerstechnisch een woonerf”, zegt burgemeester Mien Van Olmen (CD&V) van Herentals. “Dat wil zeggen dat voetgangers ook over de rijweg mogen wandelen om voldoende afstand te bewaren. De auto blijft er welkom, maar moet stapvoets rijden. We kunnen de auto niet totaal weren omdat veel mensen gebruikmaken van de afhaaldiensten van onze horeca­zaken. Het Herentals kwartiertje (kwartier gratis parkeren, red.) breiden we ook uit naar een uurtje.”

> volledig artikel in Gazet van Antwerpen

Mechelen

De Bruul wordt als rode zone opgedeeld in vier stroken. Fietsen is er op zaterdag niet toegestaan.

> volledig artikel in Gazet van Antwerpen

Turnhout

Heropening winkels in Turnhout: stickers op de stoep en borden met looprichting

> volledig artikel op VRT news

Wijnegem

Belgische shoppingcenters komen met groot relanceplan voor heropening.

> volledig artikel op ATV

Initiatieven buiten de provincie Antwerpen:

Gent: rechts houden, éénrichtingsverkeer in smalle straten

Oostende: scannen met sensoren in toegangspoortjes

Genk en Sint-Truiden: circulatieplannen met looprichtingen

Brugge: geen auto’s meer in de drukke winkelstraten, straat wordt een voetgangerszone en voetpaden worden gebruikt als wachtruimte.

Brussel: stadscentrum – de Vijfhoek – wordt woonerf, de Nieuwstraat wordt met nadarhekken opgedeeld in twee aparte lanen met elk een eigen wandelrichting.

> volledig artikel op Gondola

Stan de afstandman - social diSTANcing

Stan de afstandsman is een “superheld” mascotte die diegene die de maatregelen rond social distancing respecteren beloont en positief stimuleert.

www.standeafstandsman.be

Stan de afstandman

Op zoek naar meer inspiratie?

Contacteer ons